DANIEL BRUNEMER
Photographies
13/09 - 5/11/17


En français | In EnglishDaniel_Brunemer_site_2

© Daniel Brunemer, reeks “Journal/17-11-2007", 27 x 20 cm

Wanneer Daniel Brunemer in 1975 in Brussel aankomt om fotografie te studeren aan de « Ecole Le 75», gebruikt hij zijn camera als een soort vrijgeleide. Zijn fototoestel is een voorwendsel dat hem toelaat ‘s nachts de stad te fotograferen. De als te gedurfd beschouwde reeks « Quartier Nord » wordt echter aan censuur onderworpen. Ver van te willen choqueren of provoceren, spreekt er uit deze fotoreeks veeleer een « romantische » visie, helemaal in de lijn van zijn toenmalige leeftijd. Met deze foto’s wil hij prostituees en transseksuelen « die een moeilijk beroep uitoefenen » in de kijker zetten.

Na zijn ‘ontmaskering’ is hij niet langer welkom achter de vitrines en zoekt hij zijn toevlucht in de alkoven van stripteaseclubs tussen animeermeisjes die wachten, of die in het gezelschap vertoeven van een of andere klant. Hij exploreert ook de privé homo- en lesbienneclubs van de Beurswijk.

Vervolgens maakt hij gebruik van zoekertjes in het tijdschrift « Contact International» voor zijn vermeende « pornografische » reeks waaruit een meer expliciete seksualiteit spreekt. Voor deze uitermate « voyeuristische » serie, die hij zelf als ironisch en cynisch bestempelt, maakt hij gebruik van een rechtstreekse flits. Tot op vandaag is dit zijn lievelingsreeks.

Vanaf 1988 verwezenlijkt hij thuis portretten die tevens naakten zijn, met dezelfde achtergrond, quasi identieke poses, hetzelfde gezichtspunt, een gelijke afstand tot de lens (35, 28, 21 mm), in daglicht… en parallel hiermee, ook landschappen (zoals de reeks « Petits ruisseaux ») en meer tedere en intieme familie- en vakantiefoto’s.

In 2004 is hij uitgekeken op de fotografie, op zwart-wit, op de ontwikkeling van films en op de beslotenheid van het labo. Hij besluit zijn analoog fototoestel voorgoed op te bergen en schakelt over op digitale fotografie, wat hem toelaat zich te verdiepen in de kleurenfotografie. Zo ontstaan de reeksen « Journal 2005-2013 », « Houbi-Houbi Facebook Family Album », en « Journal de Vacances ».

Daniel Brunemer doceert sinds 1979 geschiedenis en esthetica van de fotografie (+ atelier) in het ESA St-Luc Tournai-Ramegnies-Chin.

Evelyne Biver, op basis van uitspraken van Daniel Brunemer, maart 2017.

Vertaling: Marleen Cappellemans.