FRANÇOIS GOFFIN
Muss es sein? Es muss sein!
Moet het zo zijn? Het moet zo zijn!
29/03 - 28/05/17


En français | In Englishfrancois_goffin_site_2

© François Goffin, uit de reeks “Mes, Ems”, 2011-2016

De titel is ontleend aan Léo Ferré. Zelf had hij de woorden gevonden onder aan een partituur van Beethoven.

We moeten kiezen tussen werkelijkheid en fictie, de zwaarte van het lichaam en de lichtheid van de ziel. Dat is wat Kundera ons in hoofdzaak ook vertelt in zijn ‘Ondraaglijke lichtheid van het bestaan’. Wij beslissen zelf in welke realiteit we ons bestaan willen leiden.

De reeks foto’s die op deze tentoonstelling wordt aangeboden en het bijhorend boek zijn in geen enkel opzicht een proefondervindelijke en rationele demonstratie van deze bedenking. Eerder het resultaat van een dagelijkse omgang met het fotografisch medium. Dit zwevend geheel van beelden bevraagt de blik en zijn fotografische materiële vormgeving. Het eerste doel van dit werk is te zoeken in de tussenruimte van een Winogrand, “zien wat de dingen voorstellen zodra ze op een foto staan”, of van een Stieglitz van de ‘Equivalents’(het beeld roept een gemoedsgesteldheid op, die vast in het geheugen zit). En de beeldtaal voorbij is dit voor mij gewoon een milde ode aan de anarchie, aan de gelukkige wanorde. Een kleine poging om het echte en de kijk erop te verkennen, een verlangen naar poëzie.

De verstrooiing door de concentratie in het gebaar van het fotograferen. Versnipperde beelden die verzameld werden in de laatste zes jaren tussen een besloten dagelijks leven en een ruimere topologie.

François Goffin

Vertaling: Laurent Kazadi.


François Goffin is de winnaar van de «Propositions d’artistes 2016» (voorstellen van kunstenaars) van Contretype.

www.francoisgoffin.comFrançois Goffin, “Muss es sein? Es muss sein!”
Berlin, Peperoni Books, 2017
Voorwoord: Amaury da Cunha
Formaat: 27,3 x 18,4 cm - 96 pagina's
64 illustraties, hardcover
Prijs: 30 Euros.cover_goffin_web