ISABELLE DETOURNAY
La classe A008
24/01 - 18/03/18


Fr | Englishisabelle_detournay_inside_site

© Isabelle Detournay, reeks "La classe A008", 2013-2016, 60 x 60 cm

DE VERMETELHEID VAN DE ZWAKKEN

Vaak kiezen we voor fotografische onderwerpen die ons naar een elders voeren dat de verbeelding ver overstijgt. Begin 2013 speelde ik met het idee om een fotoproject op te starten binnen de muren van een beroepsschool. Mijn keuze was snel gemaakt, het werd het Institut des Arts et Métiers (instituut voor kunsten en ambachten)van de Stad Brussel. Als docente in het hoger kunstonderwijs wekte de school mijn nieuwsgierigheid op en telkens ik in de buurt was, trok de gevel mijn aandacht. Ik wilde kennismaken met deze jonge mensen, hun ambities begrijpen en kijken in hoeverre mijn vage voorstelling over het beroepsonderwijs klopte met hun realiteit. Met de onvergetelijke film Le Fils van de gebroeders Dardenne in het achterhoofd, voelde ik in de eerste plaats respect.

Het instituut opende zijn deuren echter niet op slag. Voor ik aan de verwezenlijking van mijn project kon beginnen, moest ik het bij een hiërarchie van verantwoordelijken voorstellen, verklaren en verdedigen. Het ging, al bij al, om niet meer dan een burgerproject. De vermetelheid van de bedeesden kan soms bergen verzetten.

Eindelijk kon ik foto’s beginnen maken. In een eerste fase bewoog ik me heen en weer tussen studenten en leraren, het lerarencorps en de directie, en maakte ik kennis met een aantal basisprincipes aangaande onder andere koeltechnieken, elektriciteit, loodgieterij en lassen... Telkens stootte ik op nieuwe mogelijkheden, nieuwe mensen en andere decors in een buitengewoon authentieke en esthetische omgeving. Het gevaar bestond eruit hierin verstrikt te geraken.

Op dat moment werd mijn aandacht getrokken door de mechanicaklas, op de benedenverdieping van vleugel A. Deze wellicht minder spectaculaire afdeling ademde een tastbare collectieve energie. Het onthaal van de leraren was vriendelijk en direct, zonder veel omhaal. Niets was op voorhand gewonnen.

Jongens onder elkaar. Blauwe overalls, motoren, wat gereedschap en autowrakken. Een eindeloos herhaalde choreografie. Tijdens mijn verblijf in dezelfde ruimte, tijdens elk tweede semester vier schooljaren lang, ontstond er tussen mezelf en de studenten stilaan een fragiele band. De ruimte bestaat uit twee met elkaar verbonden kamers: een klaslokaal en een atelier. Kennismaken met hun wereld en beetje bij beetje trachten de dynamiek van de groepen vast te leggen met de camera in de aanslag was voor mij als het ontwarren van vezels vooraleer de wol te kunnen spinnen.

Ik streefde ernaar om met mijn analoge, ‘trage’ beelden op vierkant formaat de energie van de lichamen, het onscherpe, het statische te vatten en een groep jonge mensen te tonen in de gesloten schoolomgeving van hun atelier, zonder hierbij de relatie met hun buitengewoon genereuze leraar te verwaarlozen.

Af en toe kregen de studenten de mogelijkheid om met een afstandsbediening de ontspanner te activeren. Zij maakten dan ook de digitale foto’s voor de poster die een integraal onderdeel vormt van dit boek. Dankzij dit dynamische proces ontstond er een intuïtieve samenwerking tussen de fotograaf van het moment en zijn modellen. Er werd plots op los gefotografeerd. Deze korte sessies, in samenspraak met de leraar, gebeurden terzijde om de lessen niet te storen en om de spontaniteit ervan te bewaren.

“Classe A008” staat er in kleine letters boven de deur. Elke ruimte van de school heeft een dergelijke code die deel uitmaakt van een classificatiesysteem. Achter deze code gaat alles schuil wat ik heb willen vastleggen: het oncodeerbare, het menselijke, het onzegbare, het futiele, het banale en vooral het kostbare.

Isabelle Detournay

Vertaling: Marleen Cappellemans

www.isabelledetournay.net
classA008_book_site

Isabelle Detournay, La classe A008
Andréa Réa, Adèle Santocono, Isabelle Detournay (woorden),
Isabelle Detournay (foto's),
La classe A008, Marseille,
Le Bec en l’air Uitgever, 2017.
Tweetalige editie: frans-engels.
Formaat: 26,7 x 19,4 cm,
hardcover,
98 pagina's, 38 foto's + 1 poster (in kleur).
ISBN: 978-2-36744-106-1
Prijs: 29 €