JEAN-MARC CHAPA
Walking With the Dogs
21/09 - 13/11/16


En français | In Englishchapa_bw_web

Jean-Marc Chapa, uit de reeks Walking With the Dogs, 2011-2016, 90 x 60 cm

De reeks « Walking with the dogs » is een levensparcours. Even belangrijk als het thema van de ontmoeting is de zoektocht naar en de affirmatie van een eigen fotografische taal. Het gebruik van een eenvoudige compacte analoge camera, het mengen van kleur en zwart-wit, en de combinatie van een directe flits en natuurlijk licht dragen bij tot een unieke, intieme en persoonlijke documentaire stijl.
De fotoreeks exploreert zonder omwegen de bespottelijkheid van het mens-zijn in al zijn chaos, raadselachtigheid en eenzaamheid. Het mooie en het lelijke, het dierlijke en het plantaardige, het banale en het marginale worden op een gelijkwaardige manier benaderd in een visuele dialoog, een soort fotografisch « lijf-aan-lijfgevecht ».

Dit werk vloeit voort uit een vijf jaar lange fotografische zwerftocht door de belangrijkste westerse en Europese wereldsteden. Ik krijg nooit genoeg van het observeren van de ons omringende wereld:
de schoonheid, de vreemdheid en de diversiteit ervan. Eigenlijk is er geen maatschappelijke boodschap en draait alles om beroering. Soms zijn het sombere emoties, vergelijkbaar met bepaalde poëzie of met een gedurfde poging om door te stoten tot pijnlijke gedachten. En dan komt het onderliggende verlangen naar boven, de werkelijke rode draad van de reeks – pril of gedateerd, origineel of banaal, moreel of immoreel – in ieder geval vormt deze hunkering het ultieme bewijs dat we nog leven….

Jean-Marc Chapa

Tentoonstellingscommissaris: Emmanuel d’Autreppe.Jean-Marc Chapa, Walking With the Dogs
Crisnée en Brussel, Yellow Now uitgever en Contretype, 2016.
Texten: Emmanuel d’Autreppe en Jean-Marc Chapa.
Formaat: 23,5 x 15,5 cm, 200 pagina's.
Zwart/wit en kleuren illustraties.
Kartonnen kaft.
ISBN: 9782873403942.
Prijs: 28 €.chapa_cover_web

Jean-Marc Chapa werd geboren in 1964, hij woont en werkt in Luik. Chapa studeerde fotografie aan de Ecole supérieure des arts Saint-Luc, oefende meerdere beroepen uit maar bleef steeds actief als bezield fotograaf, als veeleisend experimentator en nieuwsgierige anticonformist.

De laatste jaren werden er meerdere solo- en groepstentoonstellingen aan zijn werk gewijd.
In 2010 verscheen een eerste fotoboek getiteld
Implosions bij Ateliers d'art contemporain, hoofdzakelijk rond met de gsm genomen foto’s. Walking With the Dogs, zijn eerste boek bij Yellow now, begeleidt een uitgebreide tentoonstelling in fotogalerie Contretype.