LOUISE NARBO
Coupe sombre
29/03 - 28/05/17


En français | In Englishlouise_narbo_web_1

© Louise Narbo, “Le vieux manteau/Montrouge”, 2001

Louise Narbo is kort na de oorlog in Algerije geboren. Het is na een andere oorlog, die het land onafhankelijk zal maken, dat haar familie zich in Parijs vestigt, waar Louise sinds 1962 woont.
Haar fijngevoelige aard doet haar al snel kiezen voor de beslotenheid, voor de kleine dingen van elke dag, het alledaagse. In schriftjes pent Louise ‘gewoon enkele regeltjes’ neer die ze, jaren later, zal verwerken ‘zodat tekst en foto elkaar ontmoeten’ in de maquettes die ze zo graag maakt.
Ze zal echter lange tijd voorzichtig te werk gaan, in afzonderlijke bijna ondoorlaatbare hoofdstukken: in de reeks “Les objets orphelins” verwijzen de ‘wees geworden voorwerpen’ naar het verlies van haar ouders, naar hun leefplek, hun bezittingen. “Photos de mémoire” spreekt met geheugenfoto’s over de pijn van het afgesloten zijn van het land van herkomst. “Ce qui ne s’écrit pas” gaat met ‘wat niet geschreven wordt’ in op het moeilijke afscheid van de ideale liefde, als erfenis van een onheuglijk of ingebeeld verleden. Het gaat in feite drie keer om een breuk, die telkens de omzeggens vanzelfsprekende behoefte doet ontstaan om iets anders te creëren.

Onze ontmoeting overtuigde ons dat deze drie reeksen één konden of zelfs moesten worden, rond het thema – universeler kan bijna niet – van de rouw. Het lijkt ze misschien niet zozeer te verbinden, maar loopt onderhuids door alle drie heen.

Een werk is zonder enige twijfel vaak een poging tot heropbouw. Maar het is ook een vorm van afstand nemen. Hier al door de mengvorm. Maar ook omdat, bij Louise, een tekst nooit geschreven wordt om bij het beeld te passen, noch omgekeerd. Ze zijn ‘losgeknoopt’, horen bij elkaar, maar staan op zichzelf, en brengen, zoals ze zelf zegt, fictie in het verhaalde.

Naar de tekst van Emmanuel d’Autreppe in: “Louise Narbo. Coupe sombre”, Crisnée, Uitgeverij Yellow Now, 2012.

Vertaling: Laurent Kazadi.

www.louisenarbo.frLouise Narbo, Coupe sombre
Crisnée, Yellow Now Uitgever, 2012
Teksten van Louise Narbo en Emmanuel d’Autreppe
Formaat: 17 x 12 cm
108 pagina's in zwart-wit
Zachte cover
ISBN: 978-2-87340-310-2
Prijs: 16 €.Narbo - copie