LUCAS LEFFLER
Zilverbeek
28/03 - 30/05/18


En français | In Englishlucas_leffler_site_3

© Lucas LEFFLER, reeks Zilverbeek, 2017

Zilverbeek is de naam van een rivier in de omgeving van Antwerpen, nabij de Agfa-Gevaert fabriek.
Vroeger vervaardigde deze fabriek zilverhoudende fotografische producten en werd het afvalwater in deze rivier geloosd, zonder het zilver er eerst uit te verwijderen.

Ik startte met dit fotoproject toen ik toevallig een bijdrage las in het Nieuwsblad waarin een voormalige werknemer van deze fabriek vertelt hoe hij het slijk uit de rivier filtert om er het kostbare metaal uit te winnen.

Ik ging in de omgeving van de fabriek op zoek naar deze geheimzinnige rivier met het idee me te laten inspireren tot een fictief en persoonlijk verhaal. Eens de rivier gevonden, besloot ik enkele foto’s te nemen, de waterstroom te filmen en er op mijn beurt slijk uit te verzamelen.

Vanaf dat moment kreeg het project het karakter van een conceptuele herhaling van dat verhaal als een performance, een interventie. Ik begon mijn negatieven te bewerken en ook het slijk van de Zilverbeek te vermengen met de fotogevoelige emulsielaag om nieuwe beelden te creëren.

Ik beschouw dit project als een nostalgische verkenning van een voorbijgestreefde industrie. Zilverbeek is het resultaat van een mythologische fascinatie voor de bloei en de teloorgang van een vandaag in onbruik geraakte technologie.

De motor achter dit project is het verlangen tastbaarheid te geven aan de fotografische materie zelf, hier het zilver dat het medium vormt. Het krijgt gestalte in een verzonnen verhaal, dat van een rivier van zilver, als in een kindersprookje.

Lucas Leffler
Vertaling: Marleen Cappellemans.

Website: www.lucasleffler.comlucas_leffler_site_2

© Lucas LEFFLER, reeks Zilverbeek, 2017