VENIR VOIR/VOIR VENIR
"Angles vifs”, tien jaar, twintig namen


Valérie Adams-B., Michel Couturier, Emilie Danchin
François Goffin, Jacky Lecouturier, Matthieu Marre
Lucia Radochonska, Marie Sordat, Jean-Louis Vanesch

04 - 22/11/2015


En français - In EnglishFrancois_Goffin

François Goffin, série "Les choses simples", 2009

Wellicht zijn "Voir venir" (wachten en verwachten) en "Venir voir" (zich bewegen, op zoek naar een horizon) de twee zuigspenen voor de nieuwsgierige blik, de twee omkeerbare facetten van deze bijzondere dorst die door het oog wordt gevoed. Al tien jaar lang vervult de reeks “Angles vifs” van Éditions Yellow Now* (Côté photo) een pioniersrol in het Franstalige deel van de jonge Belgische fotografie. Op haar palmares prijken al een twintigtal titels. Nu biedt ze aan gevestigde of opkomende auteurs de kans om een eerste monografie te publiceren. Ongeacht of je het ziet als een kostbaar visitekaartje dan wel als een sympathiek opstapje naar een verdere fase of naar iets helemaal anders: elk werk is bovenal het resultaat van een ontmoeting en een dialoog, een creatie van meerdere handen en meerdere ogen, die de verhouding tussen tekst en beeld op diverse manieren verkent. Verschillende stijlen en benaderingen wisselen elkaar af in een vrolijk eclecticisme, waarbij nieuwsgierigheid en kwaliteit steeds op gelijke voet staan. Een partner van lange adem, Contretype, en een recentere partner, Botanique, bieden deze herfst de gelegenheid om in twee synchrone delen en zonder exhaustief te willen zijn, te komen zien (of te zien komen) wat er zoal beweegt binnen onze hedendaagse fotografie.
En toch ook een beetje om te feesten, in goed artistiek gezelschap.

Emmanuel d’Autreppe

Met de steun van de Federatie Wallonië–Brussel


3_logos_Venir_Voir

* Yellow Now: “Al meer dan veertig jaar een discrete maar niet te klasseren, onstuitbare en onkelderbare uitgever die alle wateren van de kunst, de film en de fotografie heeft bezeild.” www.yellownow.be

Marie_Sordat

Marie Sordat, Empire, 2015

Dubbele tentoonstelling "Venir voir/Voir venir" bij Contretype en de Botanique (van 5/11 tot 22/11/2015): Alexandre Christiaens, Olivier Cornil, Pascal Damuseau, François de Coninck & Guy Jungblut, Lara Gasparotto, Brigitte Grignet, Elodie Ledure, Emilia Stefani-Law, Sébastien Van Malleghem, Marc Wendelski.
http://botanique.be