Francesca COMUNE
Aubane FILEE
Lilly LULAY
Juliet MERIE
Pascal SGRO
Antonin WEBER

archipel_1

12 januari - 31 maart 2024

archipel_1

Van 12 januari tot 31 maart 2024 presenteert Contretype de tweede editie van het archipel project, een hoogtepunt van ons nieuwe artistieke programma. Het doel van de archipel tentoonstelling is om opkomende fotografie in België te ondersteunen, en meer specifiek in de Brusselse en Franstalige regio’s.

Contretype definieert zichzelf als een kunstcentrum, en één van haar missies is het promoten van de ontdekking en zichtbaarheid van nieuwe uitdrukkingsmiddelen, alsook een deel van haar budgetten te wijden aan de productie van nieuwe werken. Of het nu gaat om tentoonstellingen, residenties, edities of andere acties, Contretype positioneert zichzelf als een plek voor experiment, als een professioneel referentiepunt voor kunstenaars en als een dynamische speler in het culturele ecosysteem in Brussel en België. 

archipel is een terugkerend project in januari. En het is met archipel dat Contretype deelneemt aan het Photo Brussels Festival, dat voor deze editie loopt van 25 januari tot 25 februari 2024. 

Voor archipel_1 zijn zes fotografen onder de 40 jaar geselecteerd door een jury van experts voor de rijkdom en kwaliteit van hun onderzoek. Foto, video en installatie zijn de middelen die zij hebben gekozen om te spreken over hun relatie met de wereld, tussen documentaire getuigenis en poëtische benadering, intieme resonanties en confrontatie met maatschappelijke kwesties, vragen van gender en stroom van beelden. Elke kunstenaar ontwikkelt zijn of haar eigen esthetische en formele keuzes, en Contretype biedt elk van hen de mogelijkheid om zijn of haar eigen ruimte te investeren binnen de muren, om zijn of haar werk op de meest geschikte manier te kunnen presenteren. archipel is dus veel meer dan een tentoonstelling, het is een reeks van 6 ophangingen, een spotlight op de huidige opkomende creaties op de Belgische scène, op het gebied van hedendaagse fotografie en beeld. Het doel is om een (gedeeltelijke!) momentopname te bieden van wat er hier en nu gebeurt in de wereld van het beeld, om te laten zien hoe het beeld de wereld aanspreekt, door middel van een reeks unieke benaderingen.Van de 93 ontvangen aanvragen zijn de 6 winnaars van archipel_1:

•   Francesca COMUNE
•   Aubane FILEE
•   Lilly LULAY
•   Juliet MERIE
•   Pascal SGRO
•   Antonin WEBER

Het comité van deskundigen dat door Contretype werd bijeengeroepen om hen te selecteren, en dat elk jaar gedeeltelijk wordt vernieuwd, bestond uit :

•      Emmanuel D’AUTREPPE, auteur en docent (ESA Saint-Luc Luik), organisator van tentoonstellingen, medewerker van L’image sans nom en Editions du Caïd
•      Jean-Marc BODSON, fotograaf, fotocriticus voor La Libre en onafhankelijk curator
•      Olivier GEVART, kunstverzamelaar en directeur van de Été 78 ruimte
•      Olivier GRASSER, directeur van Contretype
•      Anne LACOSTE, directeur van het Institut pour la Photo
•      Juliette ROUSSEL,, voorzitter van Contretype
•      Marcel TOP, kunstenaar-auteur op het gebied van fotografie, winnaar van archipel_0 in 2023 

Ook dit jaar brengen de werken van de 6 kunstenaars de zorgen van een tijdperk en de voorstellingen die ze inspireren in kaart. 

De winnaars


Lilly LULAY  verdeelt haar tijd tussen Brussel en Frankfurt. Haar werk is al op grote schaal internationaal tentoongesteld en wordt nu voor het eerst in Brussel gepresenteerd. Het is gebaseerd op een analyse van de media - en beeldstromen die het raakvlak vormen tussen de private en publieke sfeer. De serie Digital Dust kan gedefinieerd worden als een standaard zelfportret, gevormd door de opeenstapeling van alle beelden die in de loop van een jaar op haar smartphone zijn opgeslagen. Het is een georganiseerd amalgaam van fragmentarische, semi-transparante beelden. Ze bevraagt de subjectiviteit van het individuele geheugen in het licht van herkennings - en identificatietechnologieën en nodigt de kijker uit om verder te kijken dan het scherm. 


Aubane FILEE is afgestudeerd aan ESA Saint-Luc in Luik en studeert momenteel cinema aan het INSAS in Brussel. Ze ontwikkelt een oeuvre met een politiek en militant karakter. Voor archipel_1 presenteert ze de multimedia-installatie Nous sommes légitimes, halverwege tussen foto en video, die gaat over seksueel geweld en een stem wil geven aan slachtoffers die vaak worden genegeerd. Haar keuze van medium hangt af van de boodschap die ze wil delen. Voor haar gaat het over «Creëren om jezelf te bevrijden van onderdrukte affecten, (on)bewuste conflicten, traumatische gebeurtenissen. 


Francesca COMUNE , een Napolitaanse van geboorte en oud-studente aan de Académie Royale des Beaux-Arts in Brussel, volgt een onderzoeksproject dat zowel documentair als poëtisch is en kan worden vergeleken met een archeologische benadering. Ze observeert de lagen van de geschiedenis, de menselijke activiteit en het landschap die deel uitmaken van de omgeving waarin ze opgroeide. Deze wirwar van lagen en ontsluitingen wordt weerspiegeld in een installatie, No one can move this house, waar bezoekers worden uitgenodigd doorheen te wandelen, een soort architectuur of leesrooster waar ze hun gezichtspunten en percepties kunnen vermenigvuldigen. 


Juliet MERIE presenteert een oeuvre dat het midden houdt tussen fotografie en literatuur en dat het idee van «plaats maken» in vraag stelt. Haar voorstel, Hosted By Red Dust, gaat over het landschap. Maar het is haar duidelijk dat dit geen echo is van het zogenaamde «picturale» landschap (gelijkgesteld aan tuinen of landschapsarchitectuur), maar eerder van de kwestie van plaats, locatie, omgeving. Door een relatie tussen fotografie en taal nodigt ze ons uit om een ruimte voor leven en contemplatie te creëren en eraan deel te nemen. Ze probeert objecten, teksten en beelden te creëren die de mogelijkheid bieden om ruimtes te creëren met mentale, narratieve en poëtische eigenschappen.


Pascal SGRO presenteert een reeks foto’s getiteld Le jardin du lunch, genomen in een grootschalige cafetaria. Hij streeft ernaar het diepe karakter van deze plek vast te leggen, een beeld te schetsen van de unieke sfeer ervan. Deze plek, onveranderlijk, zo niet verouderd, is een bron van persoonlijke herinneringen en emoties, maar ook het toneel van een menselijkheid die Pascal SGRO op een documentaire manier bekijkt, met zowel tederheid als amusement. Net als het beroemde tv-programma Strip Tease zou Le jardin du lunch een documentaire kunnen zijn waarin de commentator een stap opzij doet om de protagonisten van het alledaagse leven en de intimiteit voor zichzelf te laten spreken.


Les masculinités van Antonin WEBER, geïnspireerd door een reflectie van de feministische schrijfster Virginie Despentes, is een ambitieus sociologisch onderzoek naar de kwestie van mannelijkheid. Het stelt onze notie van mannelijkheid in vraag aan de hand van de intieme verhalen van mannen die op hun eigen manier proberen hun geslacht te deconstrueren of, integendeel, de maatschappelijke normen te volgen om «echte mannen te zijn». Antonin WEBER probeert een dialoog tot stand te brengen tussen onze verschillende percepties van mannelijkheid.